Tuesday, November 2, 2010

BINGKISAN HATI....

Redup diluar tingkap menandakan hujan bakal turun menyirami bumi..Suasana sunyi.. Kedengaran desiran angin dari penghawa dingin serta petikan keyboard.. sejuk.. hanya lagu-lagu lama yang menemani jiwa.
Terasa seperti suasana yang terasing, lengang disemua tempat. Tiada suara yang berbicara memecah kesunyian. Keadaan terlalu damai memang selalu melemahkan semangat bekerja.. Keadaan memaksa diri mencari inspirasi di dalam hati. melihat-lihat tumbuhan hijau.. nyaman terasa dengan sentuhan angin yang membelai.. Segala yang terindah adalah ciptaan Allah juga..
Bagaimana pohon-pohon ini boleh bertahan tanpa berteman, bergerak, berkomunikasi dan beremosi? Tetap sabar walau di pukul angin dan di petik manusia.. Tidak! jgn dilupa.. semua yang hidup adalah makhluk Allah.. sekali pun disakiti hendaklah bertahan dan sabar atas dugaan..
Tiada yang terkecuali dengan izin Allah.. Pohon-pohon itu berteman.. berteman dengan unggas-unggas,semut-semut dan burung-burung yang hinggap berteduh.. pohon-pohon itu bergerak..menari-nari mengikut rentak angin yang bertiup.. pohon-pohon itu berkomunikasi.. akar-akarnya saling berjabat di bawah tanah.. pohon-pohon itu juga punya emosi.. jangan disakitinya.. dia juga bernyawa.. seperti kita..

Kita Sama.. Kejadian ini adalah bukti keagungan Allah.. hati ini tidak akan damai tanpa jiwa yang tenang. Tenang dari segala tekanan.. Sekalipun dipaksa atau terpaksa alami segala kekacauan, jajahan dan siksaan. kerosakkan hanya terlahir dari manusia sendiri.. semakin tamak, pentingkan diri sendiri, serta lupa ditanah siapa kaki ini berpijak.. pulanglah lah ke asalnya.. kedamaian itu bukan hanya milik sendiri.. kita sentiasa berkongsi.. siapa diri ini tanpa diri yang lain.. fitrahnya jiwa ini tidak pernah sepi..

No comments:

Post a Comment