Sunday, October 17, 2010

... TIPS MURAH REZEKI ...

1. Bersedekah.

.. "Perumpamaan mereka yang mendermakan harta dijalan Allah, ibarat menanam sebiji benih akan menumbuhkan tujuh tangkai dan dari setiap tangkai membuahkan seratus biji, dan Allah selalu melipat gandakan kepada sesiapa yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugerah-Nya) lagi Maha Mengetahui."

(Al-Baqarah 261)

2. Memperbanyakkan Istighfar Dan Taubat

.."Maka aku kata kepada mereka: Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (pula didalamnya) untukmu sungai-sungai."

(Nuh 10-12)

3. Memiliki sifat Taqwa.

"...Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Dia akan mengadakan baginya jalan keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka-sangka...."

(Ath Talak ...2-3...)

4. Bertawakal.

"...Dan barangsiapa bertawakal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang dikehendaki)Nya. Sesungguhnya Allah telah megadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu."

(Ath Talak ...3)

5. Menyempatkan Diri Untuk Beribadah.

"Sesungguhnya Allah telah berfirman: Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah Ku, maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukan, meka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu."

6. Mengerjakan Ibadah Haji dan Umrah.

"Ikut serta antara haji dan umrah. Sesungguhnya keduanya itu menghapuskan kefakiran dan dosa seperti dapur api menghilangkan kotoran besi, emas dan perak. Dan tidak ada pahala bagi haji yang mabrur melainkan Syurga."

7. Sillaturrahim.

"Beritahukan pada nasab keturunanmu sesuatu yang dapat menyambung saudaramu. Sesungguhnya menyambung sanak saudara itu menimbulkan kasih sayang dalam keluarga, melimpahkan harta benda dan menambahkan usia."

8. Berhijrah Di jalan Allah

"Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka akan mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak."

An-Nisa 100


9. Berbuat Baik kepada Orang-orang Yang Lemah.

"Tidakkah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di antara kamu."

Hadis.

"Carilah aku dikalangan orang-orang lemah kami. Sesungguhnya kamu diberi rezeki dan diberi pertolongan adalah hanya kerana orang-orang lemah kamu."

10. Berderma Kepada Penuntut Ilmu Agama

"(Berinfaklah) kepada orang-orang fakir yang terikat (oleh jidah) dijalan Allah, mereka tidak dapat berusaha dibumi, orang tidak tahu menyangka mereka orang kaya kerana memelihara diri dari meminta-minta. Kamu kenal mereka dengan sifat-sifatnya, mereka tidak meminta kepada orang secara mendesak. dan apa sahaja harta yang baik yang kami nafkahkan (dijalan Allah), maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahui."

Al Baqarah 273


"Adalah bagus sekali bersedah kepada para penuntut ilmu. Hal itu akan menolong mereka dalam menuntut ilmu agama. Sedangkan menuntut ilmu agama adalah amal yang mulia."

No comments:

Post a Comment