Saturday, August 28, 2010

7 Jenis Cinta....

CINTA DISAMPAIKAN MENERUSI 7 PENGERTIAN DI DALAM AL-QURAN..BERIKUT ADALAH PENJELASANNYA:....
1.CINTA AL-MAWADDAH(PENUH KASIH MEMBARA)
-adalah jenis cinta yg mggebu-gebu, membara dan mekar. Org yg memiliki cinta jemis mawaddah ini, mahu slalu berdua, enggan brpisah dan slalu ingin memuaskan dahaga cintanya. Is ingin memonopoli cintanya dan hampir tidak boleh melihat cinta lain.Kebiasaannya cinta ini adalah cinta antara suami isteri yg baru berkahwin atau cinta hamba yg soleh trhadap Allah S.W.T. Sentiasa akrab dan intim....
2.CINTA AR-RAHMAH (PENGORBANAN)
-adalah cinta yg penuh kasih sayang, lembut, sedia berkorban dan sedia melindungi. Org yg memiliki cinta ini lebih mementingkan org yang dicintainya berbanding diri sendiri. Baginya yg penting adalah kebahagiaan kekasih meskipun untuk itu dia harus menderita. Dia sgt maklum akan kekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya.
trmasuk dlm cinta rahmah adalah cinta antara org yg mempunyai talian darah terutama cinta org tua trhadap anak dan sebaliknya. Oleh itu, dalam Al-Quran kerabat disebut al-arham, dzawi al-arham, yakni org yg memiliki hubungan kasih syg secara fitri yg berasal dari hubungan kasih sayang ibu disebut rahim.
Selanjutnya antara orang2 yg memiliki hubungan darah dianjurkan utk selalu bersilaturrahim ertinya menyambung tali kasih syg., Suami isteri yg diikat oleh cinta mawaddah dan rahmah sekaligus biasanya saling setia zahir batin di dunia dan akhirat.
3. CINTA KULFAH (MENDIDIK)
-jenis perasaan cinta yg disertai kesedaran mendidik kepada hal2 yg positif meskipun sulit seperti org tua yg menyuruh anaknya menyapu dan membersihkan kamar sendri meskipun ada pmbantu.Menerusi didikan itu akan lahir pekerti yg rajin dan berdikari. Jenis cinta ini disebut di dalam Al-Quran ketika menyatakan bahawa Allah tidak membebani seseorang itu kecuali sesuai dgn kemampuannya dan bertujuan mendidiknya agar mnjadi manusia yang mandiri.
Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 286:
maksudnya: Allah tidak membebani seseorang kecuali sesuai dengan kemampuannya.
4.CINTA AL-MAILU (TIDAK KERUAN)
-adalah sejenis cinta yg brmusim dan tidak keruan.Ia berlaku dlm situasi trtntu yg melibatkan pihak kedua atau ketiga.Sifat cinta ini adalah sementara mmbara sehingga tertimbus seluruh prhatian trhadap perkara lain.Cinta jenis ini disebut di dalam al-Quran dalam konteks org yg berpoligami di mana ketika sedang jatuh cinta kepada yg muda,lebih cenderung mengabaikan kepada yg lama.
Hal ini dipetik daripada surah An-Nisa' ayat 129:
maksudnya: Dan pastilah kamu tidak akan mampu berlaku adil antara isteri-isteri kamu sekalipun kamu berusaha dengan sungguh-sungguh,maka jangan pula kamu cenderung dengan seorang daripadanya( yang kamu cintai) dengan sepenuh kecintaan dan meninggalkan yang lain yang tergantung sendirian..
5.CINTA ASY-SYAGHAF (MABUK ASMARA)
-adalah jenis cinta yg sgt mendalam,membuta-tuli dan memabukkan. Org yg diserang cinta jenis ini menjadi seperti org gila, lupa diri dan hampir2 tidak menyedari apa yg dilakukannya. Al-Quran menggunakan perumpamaan cinta asy-syaghaf ketika mengisahkan bagaimana cinta Zulaikha,isteri pembesar mesir kepada anak angkat bujangnya, Nabi Yusuf. Cinta ini mendesak Zulaikha utk berbuat zina dengan anak angkatnya. Tapi Allah menyelamatkan Nabi Yusuf dari godaan ibu angkatnya.
merujuk surah Yusuf ayat 30:
Maksudnya: Berkata sekumpulan perempuan di bandar itu bahawa."sesungguhnya isteri raja telah menggoda anak bujangnya dengan dirinya sendiri. Dia telah terkena kemabukan cinta,kami melihatnya (isteri raja) berada di dalam kesesatan yang nyata."
6.CINTA RA'FAH (DAYUS)
-adalah cinta yang menimbulkan rasa kasih yg dalam sehingga mengalahkan norma2 kebenaran misalnya ibubapa yang kasihan kepada anak sehingga tidak sanggup membangunkannya untuk solat dan membelanya meskipun anak itu salah. Suami yg kasih kepada isteri sehingga sanggup membiarkan isterinya berbuat dosa. Ini adalah cinta dayus. Al-Quran menyebut perumpamaan ini ketika mengingatkan manusia agar janganlah cinta ra'fah menyebabkan org tidak menegakkan hkum Allah. Dalam ayat menjurus ke arah org yg melakukan zina.
surah An-Nur ayat 2
maksudnya: Penzina wanita dan penzina lelaki itu wajib disebat setiap seorang sebanyak seratus sebatan dan jangan pula kamu merasa belas kasihan terhadap keduanya dalam melaksanakan agama Allah sekiranya kamu benar2 beriman kepada Allah dan hari akhirat.
7.CINTA SHOBHAH (SYAHWAT)
-adalah jenis cinta syahwat yg buta dan cinta yg mndorong perilaku terjebak tanpa sanggup mengelak. Al-Quran menyebut perumpamaan ini ketika mengisahkan bagaimana Nabi Yusuf berdoa agar dipisahkan dengan Zulaikha yg setiap hari menggodanya hinggakan Nabi Yusuf memohon dimasukkan ke dalam penjara kerana jika tidak ditakuti lama kelamaan Nabi Yusuf akan tergelincir dalam perbuatan yg bodoh...
surah Yusuf ayat 33:
maksudnya: Wahai Tuhanku penjara itu lebih aku cintai kepada apa yang diserukan oleh (Zulaikha) atas diriku kepada perbuatan itu(zina), jika Engkau tidak hindarkan aku daripada ajakan mereka pasti aku akan terjebak ke dalamnya dan termasuk di kalangan orang yang bodoh.

No comments:

Post a Comment