Sunday, February 5, 2012

Islamic Diet...

Assalamualaikum..,

Ini adalah antara hikmah cara pemakanan Rasullulah SAW. Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya.

Apa kata kita ikut diet ini. Tak payahlah susah-susah makan pil untuk kurus, InsyaAllah kalau kita ikut diet Rasullullah ini, gerenti kawan-kawan tak akan sakit perut ataupun keracunan makanan.


1. Jangan makan SUSU + DAGING
2. Jangan makan DAGING + IKAN
3. Jangan makan IKAN + SUSU
4. Jangan makan AYAM + SUSU
5. Jangan makan IKAN + TELUR
6. Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
7. Jangan makan SUSU + CUKA
8. Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
1. JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI, SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.


2. TIDUR, 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.


3. JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM. SESIAPA YANG TINGGAL MAKAN MALAM, DIA AKAN DI MAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik.. Tapi, kalau tak percaya...Cuba laa.. Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat.. Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.


Dalam kitab juga ada melarang memakan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. Khuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai di mana dalam badan ayam mengandungi ion Positif manakala dalam ikan mengandungi ion Negatif, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.


Antara amalan yang perlu kita perbanyakkan adalah seperti :-

-Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


-Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

-
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.


-
Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam).

No comments:

Post a Comment